От петък започва разпространението на новите винетни стикери за 2018

...
 От петък започва разпространението на новите винетни стикери за 2018
Коментари Харесай

Пускат новите винетки за 2018 г.

 От петък стартира разпространяването на новите винетни стикери за 2018 година, разгласи пред публицисти районният министър Николай Нанков след признатото решение на държавното управление на днешното му съвещание.
Валидността на стикера няма да важи за календарната година, а от датата на закупуване. Ако го вземете на 2 януари винетка за 12 месеца тя ще важи до 2 януари 2019 година В момента валидността на годишната винетка е до 31 януари без значение от това по кое време е закупена.

 

Цените им остават без смяна

 

като 2018 година ще е последната година, в която се употребяват хартиени стикери. От районното министерство разчитат, че с построяването и въвеждането на тол системата от 2019 година ще се премине напълно към електронно таксуване.

Така цената на най-масово продаваните винетки за леки коли е 97 лева годишната, 30 лева за месечната и 15 - седмичната. Нанков напомни, че се вкарва тримесечна винетка на цена 54 лева Тя ще разреши на хората, които карат колите си най-вече през лятото или по време на по-дълга отпуска или пък не живеят непрекъснато в страната да употребяват по-краткосрочен стикер. Цената на тримесечната винетка е избрана на правилото на пропорционалността - да е по-висока от месечната и по-ниска от годишната, при спазена пропорция за намаляваща стойност с увеличение периода на годност. Това значи, че колкото по-дълъг е интервалът на годност на винетката, толкоз цената й е по-изгодна за потребителя. Например при закупуването на годишна винетка от 97 лева използването на републиканската мрежа за месец коства 8 лева, а на тримесечната от 54 лева - 18 лв. за месец, което е над два пъти повече.

 

При винетките за камиони над 3,5 тона

 

единствената смяна е в цената на дневната винетка, която следващата година ще бъде 23 лева, при 21 лева сега. Измененията са свързани с европейските условия в региона на пътното таксуване, съгласно която дневната такса е идентична за всички категории транспортни средства. Очаква се нарастването от 2 лева на дневния стикер да докара до повишение на приходите с близо 2,8 млн. лева Тези средства ще бъдат вложени в възстановяване на пътната инфраструктура.

Както всяка година за по-висока отбрана и блокиране на опцията за имитация е

 

променено графичното оформление

 

на винетките за 2018 година

До 31 декември т. година ще има паралелна продажба на винетки за 2017 година и 2018 година Това значи, че в случай че консуматор си купи седмична или месечна винетка за 2017 година, да вземем за пример на 31 декември, тя ще бъде валидизирана на 31 декември и ще може да бъде употребена през идващите седем дни или един календарен месец. Годишните стикери за 2017 година за всички типове транспортни средства са годни до 31 януари 2018 година

В петък в продажба ще бъдат пуснати над 2 млн. стикери, като от тях 900 хиляди ще бъдат годишните. До края на януари в дистрибуторската мрежа ще бъдат към 4,8 млн. винетки.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР